Betiltanák a műanyag zacskókat Magyarországon – itt a dátum

Betiltanák a műanyag zacskókat Magyarországon – itt a dátum

Emelnék a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag edények termékdíját hazánkban az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata alapján. A folyamat vége a műanyag zacskók betiltása lenne, mely jövő nyártól kezdődne.

Szeptember végére készülhet ez az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata a műanyagtermékek termékdíjának módosítására – írta a 444 a tárca közleményére hivatkozva.

A minisztérium szerint emelnék a nagyon könnyű és könnyű műanyag zacskókat (a boltokban a letéphető zacskók, csíkos szatyrok), valamint az egyszer használatos műanyag poharak és edények termékdíját, továbbá termékdíjat vetnének ki más egyszer használatos műanyag eszközökre, kanalakra, villákra, késekre, és a szívószálakra is.

A folyamat vége a műanyag zacskók teljes betiltása lenne, ez 2021. január 1-én történhet meg. Bizonyos zacskótípusok azonban a cikk szerint már jövő nyáron is eltűnhetnek.

A 2019-től tiltólistára kerülő szatyrok azok lennének, melyek oxidatív úton aprózódó műanyagból készülnek. Ezek anyaga ugyanis levegővel érintkezve apró darabokra hullik, de biológiailag nem bomlik le, hanem idővel mikroműanyagként kerül be a táplálékláncba, vízeinkbe.

A műanyag elleni háború elkerülhetetlen és szükségszerű. Annyi szeméttel árasztottuk el ugyanis mostranra a világunkat, hogy az a csoda, hogy még nem fulladtunk bele.

A szatyrok mellett a termékek csomagolása is nagy problémaforrás. Az alábbi összeállításunkban néhány elrettentő és rendkívül környezetszennyező példát mutattunk neked:

Közben a tudósok gőzerővel dolgoznak azon, hogy valahogy gátat szabjanak ennek a műanyagapokalipszisnek. Vannak reménykeltő kutatások, mint például a műanyagot evő enzim, vagy a víz érintésére köddé váló műanyag, de a legtöbbet azzal tehetünk bolygónkért, gyermekeinkért, unokáinkért, hogy a lehető legkevesebb szemetet generáljuk. Ha tudod, hogy beugrasz a boltba, vigyél magaddal egy szatyrot, ezzel már csökkentetted a szemétkibocsátást, jobb hellyé tetted egy kicsit a világot.