Műanyag (fotó: Pixabay)

Felfedezték az enzimet, mely megeheti a bolygó összes műanyagszemetét

Olyan mutáns enzimet sikerült alkotniuk a kutatóknak teljesen véletlenül, mely rendkívül gyorsan képes lebontani a műanyagot.

A kutatás előzménye egy 2016-os japán felfedezés volt – idézte a Guardian cikkét a 444.hu. Akkor egy szeméttelepen sikerült felfedezni egy olyan baktériumot, mely természetes fejlődés során úgy módosult, hogy képes volt elfogyasztani a műanyagot.

A folyamatban kulcsszerepet játszó enzimet ezután elkezdték módosítgatni, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik. Ennek során két dologra jöttek rá: tényleg képesek érdemben módosítani, valamint arra, hogy a módosított enzim még nagyobb étvággyal falja a műanyagot.

Mint írták, a mutáns enzimnek mindössze néhány nap kell, hogy lebontsa a műanyagat, szemben az óceánokkal, ahol évszázadok alatt tűnnek csak el a PET-palackok és társai. Ezt a tempót viszont még lehet gyorsítani, a tervek szerint be lehet majd vetni az enzimet nagyüzemi keretek között.

A kutatók azt remélik, hogy az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani. Ez igencsak komoly környezetvédelmi áttörés lenne, tekintve, hogy percenként durván egymillió műanyagpalackos italt adnak el a világon, és a palackok mindösszesen 14 százalékát sikerült újrahasznosítani, a többi zöme megy az óceánba.

Műanyag (fotó: Pixabay)