A San Juan tengeralattjáró (fotó: Wikipedia.org)

Különös zajt hallottak az eltűnt argentin tengeralattjáróról

Úgynevezett hidroakkusztikus anomáliát rögzítettek abban a térségben, ahol egy hete eltűnt egy argentin tengeralattjáró.

A San Juan tengeralattjáró Ushuaiából tartott Mar del Platába november 15-én, de az Index cikke szerint a partoktól 432 kilométerre, miután üzemszerűen leadta jelentését, 44 emberrel a fedélzetén eltűnt.

A dízel-elektromos tengeralattjáró felkutatása november 17-én indult, és mivel 10 napig elég levegő lehet benne egy merülés után, a legénység már csak pár napig tud lélegezni, amennyiben nem sérült meg a hajótest.

Most a 24.hu arról cikkezett, hogy szokatlan zajt, úgynevezett hidroakkusztikus anomáliát rögzítettek egy hete abban a térségben, ahol eltűnt a tengeralattjáró.

A furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték. A hidroakkusztikus anomáliát egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat

– írta a lap.

Az argentin haditengerészet szóvivője, Enrique Balbi szerint nem valószínű, hogy felrobbant volna a tengeralattjáró, mert azt érzékelték volna. A térségbe egyébként három hadihajó száguld, hogy segítsenek a kutatásban.

A tengeralattjáró keresésében 4000 ember vesz részt, a franciaországnyi területre tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.

A San Juan tengeralattjáró (fotó: Wikipedia.org)