Pilisszentkereszt, 2017. november 30.
Teherautó a behavazott úton Pilisszentkeresztnél 2017. november 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hóhelyzet: ezreknél nincs villany, árokban a teherautók – fotók

Rendesen keresztbe tett a havazás az ország északi felében a közlekedésnek, bár készült rá a Magyar Közút, árokba csúszott teherautók mutatják, hogy nem eléggé.

Még reggel írtuk meg, hogy a délutáni órákig folytatódik az ország északi felén a szerdán megkezdődött havazás, az Időkép szerint a legvastagabb hótakaró – akár 30 centi – a Börzsönyben várható. A havazás miatt csütörtök reggel a 2-es főút Nógrád megyei szakaszán Szendehely és Rétság között a hó miatt elakadt kamionok nehezítették a közlekedést.

A helyzet azóta fokozódott. Az MTI szerint több tehergépkocsi árokba csúszott Rétság külterületén csütörtökön, emiatt lezárták a 22-es főutat az 1-es kilométerné. A balesetben senki sem sérült meg, de az érintett szakaszon teljes útlezárás mellett kezdték meg a műszaki mentést. A járművezetők a baleset helyszínét a 2-es út, illetve Bánk irányába kerülhetik el.

Hókotró Somoskõújfaluban 2017. november 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

Nógrádban több mint háromezer fogyasztó maradt áram nélkül csütörtökön, mert a havazás miatt letört faágak vezetékszakadásokat okoztak. Az áramszolgáltató Émász igazgatósági megbízottja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy két-három órán belül elhárítják a hibát. Irlanda Boglárka elmondta, hogy 3100 fogyasztó esett ki a szolgáltatásból, a helyreállításon folyamatosan dolgoznak.

Pilisszentkereszt, 2017. november 30.
Terepjáró a behavazott úton Pilisszentkereszt közelében 2017. november 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen van áramkimaradás.

A behavazott vár Salgótarján Somoskõ településrészén 2017. november 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

A vonatozók is szívnak a havazás miatt

Fa dőlt a vágányra Balassagyarmat és Szügy, valamint Szokolya és Vác között, a vonatok nem járnak ezeken a szakaszokon – tájékoztatta a Mávinform csütörtök reggel az MTI-t.

Urbán Attila sajtóügyeletes közleményében azt írta, hogy a Balassagyarmat-Aszód és a Vác-Balassagyarmat vonalon jelentős késésre kell számítani. A buszos pótlást az útviszonyok miatt nem engedélyezi a hatóság.

Teherautó a behavazott úton Pilisszentkeresztnél 2017. november 30-án.vMTI Fotó: Máthé Zoltán

Egyre vaskosabb a hótakaró

Az Időkép szerint Diósjenőn már 25 centis a hóréteg, a Kőszegi-hegységben, Írott-kőn 25-30 centi vaskos a hótakaró. Kőszeget 10-13 centi vastag fehér lepel borította a reggeli órákban.

https://www.youtube.com/watch?v=4HPmdelpZ6M

25 centis hó Diósjenőn:

null

null

Így néz ki most Nógrád megye kábé mindenhol:

null

null

Pilisszentkereszt, 2017. november 30. Teherautó a behavazott úton Pilisszentkeresztnél 2017. november 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán