Tél a Mátrában (MTI Fotó: Komka Péter)

Mínusz 15 fokkal toppan be a december – fogvacogtató részletek

Zimankóval indul az év utolsó hónapja: a hófödte tájakon derült időben 10-15 fokos fagy várható az előttünk álló éjszakákon.

Ha a 25 centis hó, a havazás miatt árokba csúszott teherautók és az akadozó vonatközlekedés nem lett volna elég markáns hírnöke a közelítő télnek, december első éjszakái garantáltan azok lesznek.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint az északi, északnyugati országrészbe sokfelé havazást hozó mediterrán ciklon elhagyja térségünket, mögötte szárazabb, hidegebb levegő érkezik, így hajnalonként a derült, szélvédett, vastag hóval borított északi, északnyugati tájakon kemény fagyokra kell számítani.

A prognózis szerint péntek reggelre nyugat felől a legtöbb helyen csökken a felhőzet, keleten, délkeleten maradhatnak még erősebben felhős tájak, a délkeleti határ mentén kezdetben a hó is szállingózhat. Elül a szél, ami jó, emiatt viszont pára képződik, ami nem jó. A Dunántúlon nagy területen képződik zúzmarás köd, mely a Kisalföldön helyenként tartósan megmaradhat. Itt napközben is fagyni fog, máshol 0 és +6 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szombat hajnalban az említett hófödte tájakon ismét nagyon hideg lesz,

néhol -10, akár -15 fok alá is hűlhet a levegő, de máshol is -2, -8 fokos faggyal indul a nap.

A portál szerint december második napján főként északon, északnyugaton ismét zúzmarás ködfoltok képződhetnek, melyek a Dunántúl szélcsendesebb északi régiójában napközben is tartósan megmaradhatnak, igazi fagyos téli hangulatot varázsolva. Keleten lesz több felhő, a határ mentén gyenge havas eső, hószállingózás sem zárható ki, máshol még több órára kisüt a nap. Nyugaton és keleten, északkeleten napközben feltámad az északias szél.

A vasárnapot egy újabb mediterrán ciklon határozhatja meg, mely ekkor érheti el térségünket. A szakemberek úgy látják, hgy a ciklon főként az ország déli és keleti felén okozhat havas esőt, havazást. Az északi-északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik, és mindössze -3 és +3 fok közé melegszik délutánra a levegő.

Lesz még cidri, nem is kicsi

És hogy milyen lesz a tél? Dávid Mihály, az ország legismertebb magánmeteorológusa szerint a decemberben nem lesz semmi kirívó, a folytatásban viszont nappal is az arcodra fagy majd a mosoly, ráadásul Dávid Mihály szerint a március is tartogat egy igen kellemetlen meglepetést. Íme az előrejelzése:

Tél a Mátrában (MTI Fotó: Komka Péter)