Fotó: Pixabay

Jön a kötelező bárányhimlő elleni szuri Magyarországon

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti immunizációs programban, az egészségügyi dolgozóknak pedig kötelező lesz a kanyaró elleni immunstatus és szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak.

Minderről a HVG cikkezett a Magyar Nemzetre hivatkozva szerdán. A lap megjegyzi, hazákban a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét: az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között mozgott.

Az oltás kötelezővé tétele mellett érvelnek azok az adatok, melyek szerint az olyan országokban, ahol oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni szurit, az éves megbetegedések száma 80-90, a kórházi ápolások száma 80, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent.

Az Emmi szerint a bárányhimló elleni oltási sorozat két részletét 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással együtt adják majd be, legalábbis így lenne a legjobb.

A bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés, de immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. Rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel terjed, kamaszkorra pedig a lakosság mintegy 95 százaláka átesik rajta – írta a cikk.

Fotó: Pixabay