Fotó: Bored Panda / Amos Chapple

Ma délután fél hatkor betoppan a tél

Csütörtökön 17 óra 29 perckor kezdődik a csillagászati tél, ezután jön az év leghosszabb éjszakája, péntektől viszont már egy kakaslépéssel hosszabbak lesznek a nappalok.

December 21-én van a téli napforduló, az a pillanat, mikor a Föld forgástengelye legnagyobb mértékben hajlik el a Nap sugaraitól – írta az Időkép.

Központi csillagunk a látszólagos évi járása során a téli napfordulóig az északi féltekén északról délre, majd ezt követően délről észak felé halad az égbolton. Ennek következtében a téli napforduló az év leghosszabb éjszakáját adja. Ezzel a nappal kezdetét veszi a csillagászati tél, december 22-től pedig már egyre hosszabbak lesznek a nappalok.

A téli napforduló (fotó: Wikipedia.org)Az Időkép megjegyzi, hogy a legkorábbi napnyugta és legkésőbbi napkelte időpontja nem esik egybe a téli napforduló dátumával. A legkorábbi naplemente hazánkban már december 11-e környékén esedékes, 2017-ben épp erre a napra esett: Budapesten 15 óra 52 perckor már elkezdődött a kora este, ezzel szemben ma már 15 óra 56 perckor nyugszik le a Nap.

A legkésőbb január elsején kel majd a nap: reggel 7 óra 30-kor bukkan majd csak fel a napkorong a horizont felett.

Fotó: Bored Panda / Amos Chapple