Fotó: Facebook/Pitzal-Tirol

Gigahavazás az Alpokban, két méter hó is hullhat – fotók

Hatalmas mennyiségű hó hullott az Alpokban péntek este óta, és szakemberek szerint még nincs vége a csapadékhullámnak. Van, ahol vasárnap már egy méter friss havat mértek, egyes becslések szerint a friss csapadék szintje a napokban a két métert is elérheti.

A Síelők szerint péntek este óta havazik az Alpokban. A cikk szerint svájci-olasz határ környékén több helyütt mértek egy méter vastag friss havat vasárnap reggel, a prognózis szerint vasárnap estére a magasabb helyek mérőállomásai környékére 150 centi havat jósoltak.

Fantastisch ? … ca. 30 cm frischer Neuschnee auf 2.840 m am Pitztaler Gletscher ❄☃️?? Wann startet ihr in die Saison?#pitztal #dachtirols #weareskiing

Közzétette: Pitztal – Tirol – 2018. október 28., vasárnap

A havazás a napokban folytatódik, vannak olyan becslések, melyek szerint 2500 méter felett, olasz részen két méter friss hó lehet a végső mennyiség.

First images from the snowy Mountain. Get your POWDER ALERT and receive the real snowlicious data directly on your email…

Közzétette: Carosello 3000 Livigno – 2018. október 28., vasárnap

Szombaton Olaszországban a Stelvio-hágó még járható volt, azonban vasárnapra 70 centi hó hullott a hágónál (2757 m), ezért a Síelők szerint az utat le kellett zárni. Fentebb, a gleccseren, a sípályák magasságában.

Nevicata eccezionale…. oltre 1 metro di neve caduta nella notte. Strade al momento chiuse da tutti i versanti. Buon inverno a tutti…. ❄️☃️❄️

Közzétette: Pirovano Stelvio – 2018. október 28., vasárnap

Egyre több helyütt köszönt be a tél Európában

Miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok és már-már „nyarat idéző” maximumok vannak, addig nem messze téliesre fordult az időjárás – írta vasárnap este az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon.

Kitértek rá, hogy az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott: az éjszaka folyamán az osztrák-olasz határon fekvő – 1370 méteren lévő – Brenner-hágón is havas a táj.

Nemcsak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban – írta a meteorológiai szolgálat.

Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.

A várható időjárásról itt írtunk részletesen:

Fotó: Facebook/Pitzal-Tirol