Fotó: Facebook/Pitzal-Tirol

Gigahavazás az Alpokban, két méter hó is hullhat – fotók

Hatalmas mennyiségű hó hullott az Alpokban péntek este óta, és szakemberek szerint még nincs vége a csapadékhullámnak. Van, ahol vasárnap már egy méter friss havat mértek, egyes becslések szerint a friss csapadék szintje a napokban a két métert is elérheti.

A Síelők szerint péntek este óta havazik az Alpokban. A cikk szerint svájci-olasz határ környékén több helyütt mértek egy méter vastag friss havat vasárnap reggel, a prognózis szerint vasárnap estére a magasabb helyek mérőállomásai környékére 150 centi havat jósoltak.

Fantastisch 👌 … ca. 30 cm frischer Neuschnee auf 2.840 m am Pitztaler Gletscher ❄☃️😁🎿 Wann startet ihr in die Saison?#pitztal #dachtirols #weareskiing

Gepostet von Pitztal – Tirol am Sonntag, 28. Oktober 2018

A havazás a napokban folytatódik, vannak olyan becslések, melyek szerint 2500 méter felett, olasz részen két méter friss hó lehet a végső mennyiség.

First images from the snowy Mountain. Get your POWDER ALERT and receive the real snowlicious data directly on your email…

Gepostet von Carosello 3000 Livigno am Sonntag, 28. Oktober 2018

Szombaton Olaszországban a Stelvio-hágó még járható volt, azonban vasárnapra 70 centi hó hullott a hágónál (2757 m), ezért a Síelők szerint az utat le kellett zárni. Fentebb, a gleccseren, a sípályák magasságában.

Nevicata eccezionale…. oltre 1 metro di neve caduta nella notte. Strade al momento chiuse da tutti i versanti. Buon inverno a tutti…. ❄️☃️❄️

Gepostet von Pirovano Stelvio am Sonntag, 28. Oktober 2018

Egyre több helyütt köszönt be a tél Európában

Miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok és már-már “nyarat idéző” maximumok vannak, addig nem messze téliesre fordult az időjárás – írta vasárnap este az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon.

Kitértek rá, hogy az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott: az éjszaka folyamán az osztrák-olasz határon fekvő – 1370 méteren lévő – Brenner-hágón is havas a táj.

Nemcsak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban – írta a meteorológiai szolgálat.

Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.

A várható időjárásról itt írtunk részletesen:

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!