Szégyenfalra kerülnek a ledorongolt diákok egy komáromi gimiben

Szégyenfalra kerülnek a ledorongolt diákok egy komáromi gimiben

Kiplakátoltatta a szóbeli igazgatói figyelmeztetésben részesült diákok neveit az iskola bejáratával szembeni faliújságra az igazgató egy komáromi szakgimnáziumban. Volt, aki állítólag azért kapott intőt, mert késett a vonata, más azért, mert megfogta barátnője kezét.

Minderről elsőként a Független Diákparlament adott hírt a Facebookon. December végi posztjuk szerint a Tatabányai Szakképzési Centrum által fenntartott suliban „rendszeressé vált, hogy az igazgató az alapvető kötelezettségeit elhanyagolva, vagy a jogszabályokkal ellentétes módon elvégezve, autoriter magatartását ezzel fenntartva végzi munkáját.”

Mint írták, az intézményvezető pedagógiai módszerre hivatkozva alázza meg saját diákjait bármilyen kisebb, avagy nagyobb szabályszegés esetén. Már a legkisebb kihágásért úgy nevezet „szóbeli igazgatói figyelmeztetést” kaptak a tanulók, ami egy nem létező elmarasztalási mód. Egy jól látható helyre, az iskolai faliújságra (mely az iskola egyik legforgalmasabb pontján, a bejárattal szemben található) kikerül az intőt kapott diákok teljes neve, osztálya és elmarasztalási formája, akik bármilyen vétségeket követtek el.

A poszt szerint előfordult, hogy egy hangosabbra forduló gyakorlati óra váltott ki nemtetszést, de a kommentekből kiderült, volt olyan eset is, mikor vonatkésés miatt járt a figyelmeztetés, vagy éppen azért, mert valaki megfogta a barátnője kezét. A Független Diákparlament hangsúlyozza, nem a jogos elmarasztalás ellen van kifogásuk a diákoknak (mert olyanokért is büntetett az igazgató, ami szerintük is büntetést érdemelt), hanem a gyakorlati formája ellen, ami több ponton is jogsértő.

Megalázta a diákokat, jogaikat földbe tiporva menetel az igazgatóEgy a Tatabányai Szakképzési Centrum által…

Közzétette: Diákparlament / ADOM – 2017. december 29., péntek

A témával az Index is foglalkozott szerdán. A cikk szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint is jogsértő az igazgató fentebb leírt gyakorlata. Az, hogy melyik diák, milyen büntetést kap, nem tartozik az egész iskolára.

Mint írták, a szégyenfalra állítólag azért volt szükség, mert az intő már nem jelent elég visszatartó erőt a diákok számára. A Tatabányai Szakképzési Centrum belső vizsgálatot indítottak az ügyben.