Baj van a népszerű üzenetküldő alkalmazással – az Apple kidobta az AppStore-ból

Baj van a népszerű üzenetküldő alkalmazással – az Apple kidobta az AppStore-ból

Törölte az Apple az App Store-ból a Telegram üzenetküldő alkalmazást – írta meg csütörtökön a Twitteren Pavel Durov, a Telegram elnök-vezérigazgatója.

A The Verge szerint az alkalmazást nem sokkal az után törölték, hogy gyártója elérhetővé tett egy új appot, a Telegram X-et az androidos telefonokra. Ez az alkalmazás az Apple készülékein még csak tesztüzemben működött.

„Figyelmeztetést kaptunk az Apple-től, hogy felhasználóink nem helyénvaló tartalommal találkozhattak, és mindkét alkalmazást eltávolították az App Store-ból. Amint ettől megfelelően sikerül megóvnunk felhasználóinkat, az appok remélhetőleg visszakerülnek”

– írta a Twitteren Durov. A The Verge megjegyzi, hogy nem tudni, mikor lesz ismét elérhető az alkalmazás, sem azt, hogy mi volt a „nem helyénvaló tartalom”.

Titkosítása miatt lett népszerű

A Telegram volt az egyik első olyan mobilos alkalmazás, amely titkosított üzenetküldést és beszélgetést tesz lehetővé. A több platformon elérhető appnak 2017 decemberében 180 millió aktív felhasználója volt.

Durov a VKontaktye nevű orosz közösségi portál alapítója, de az oldal irányításából később kiszorították, állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei, mert nem volt hajlandó adatot szolgáltatni a 2014-es ukrán válság szereplőiről. A Telegramot deklaráltan azzal a céllal hozta létre, hogy olyan kommunikációs lehetőséget teremtsen, amelyet az orosz biztonsági szervek nem tudnak lehallgatni.

A Telegramot több ország kormánya bírálta, mert a titkosítás miatt terroristák és bűnözők is előszeretettel használják.