WC nem néz ki úgy, mint az a pékség, amelyikre a Nébih most lecsapott – videó

WC nem néz ki úgy, mint az a pékség, amelyikre a Nébih most lecsapott – videó

Építőipari fúrógéppel keverték a tésztát abban a budapesti pékáru és cukrászati üzemben, amelyet az élelmiszer-biztonsági hivatal azonnali hatállyal felfüggesztett a súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt.

A Berliner Kft. telephelyén a hatósági szakemberek összesen 14 tételt, több mint 580 kilogramm élelmiszert (alapanyagokat, félkész– és késztermékeket) vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége, valamint az üzemben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. Emellett a Nébih még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

A sütőüzem nem felelt meg a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeknek, többek között az üzem technológiai helyiségei súlyosan szennyezettek volt, mennyezetét és falait penész borította, a takarítást pedig az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak nehezítették.

Problémát jelentett az is, hogy a pékségben nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek elkülönített tárolása sem, valamint a dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt. A cukrászatban a kazán meghibásodása miatt a mosogatáshoz nem volt meleg folyóvíz sem, illetve mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

A Nébih az ellenőrzés során feltárta, hogy az üzem nem vezetett nyomonkövetési dokumentációt az előállított termékekről, ezért adódtak jelöletlenségből adódó nyomonkövetési hiányosságok is.

A hivatal közleménye szerint az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van, az üzem – ismételt hatósági ellenőrzést követően – már újra kezdhette a tevékenységét.