ATM (fotó: Pixabay)

Tényleg megment vészhelyzetben ez a PIN-kód-trükk?

Nagy lendülettel terjed a Facebookon egy olyan felhívás, melyben egy titkos trükkre hívják fel a bankkártyatulajok figyelmét, mely a poszt szerint rablás esetén kihúz a bajból.

Amint azt a HVG írta, a felhívás szerint elég beírnod fordítva a PIN-kódod (ha pl. 5678 a kódod, akkor 8765 a vészhelyzeti sorrend), és az ATM egyből tudja, hogy bajban vagy, például megpróbálnak kirabolni, és odakényszerítettek az automatához. Ekkor az ATM kiadja ugyan a kért összeget, de a rendőrséget is értesíti, és indul is már a segítség.

Mindezzel csak egy baj van: totális hoax, a fordítva beírt PIN-kódod egy dologra jó, méghozzá arra, hogy letiltsák a kártyád, ha túl sokszor próbálkozol.

A HVG felidézte, ez a fals hír már 2013-ban is futott egy kört a közösségi médiában, illetve akkor még mélben, valamint az iWiW-en is terjedt. A cikk szerint egyébként a fordított PIN-kód segélyhívó üzenetként való felhasználása nem teljesen fikció, az ötlete ugyanis 1998-ban megfogant egy chicagói üzletember, Joseph zinger fejében. Le is védetett egy ilyen rendszert SafetyPIN néven, de hiába akarta rátukmálni a bankokra, senki nem kért belőle.

ATM (fotó: Pixabay)