Havazás Borsodban (MTI Fotó: Vajda János)

Marad a hófúvás, kemény hajnalok jönnek – térképen a veszélyjelzés

Kedden sem robban még be a tavasz: az ország 11 megyéjére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a várató hófúvás miatt a hét második napjára. A folytatásban hideg hajnalok érkeznek.

Az Időkép szerint kedden is várható még téli csapadék. A portál szerint délen és keleten alakulhat még ki kisebb havazás, hószállingózás, máshol felszakadozik a felhőzet. A megélénkülő nyugati, északnyugati szelet északon erős lökések kísérhetik, hófúvás is előfordulhat. A hajnal fagyos lesz, a nappal pedig hideg: 0-5 fokos maximumokra van esély.

Havazás és hófúvás a folytatásban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedd reggelig a legnagyobb csapadékmennyiség az Alföld délkeleti, keleti felére becsülhető, ott általában 3-10, néhol akár 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat. Ennek a jelentős része az éjszakai órákban várható. Kedd napközben az északkeleti, keleti megyékben számíthatunk további kisebb havazásra (lepel-3 cm). Napközben a hó olvadhat.

A prognózis szerint kedden a megerősödő északnyugati szél a Dunántúlon már nagyobb területen hordhatja gyengén a havat. Emiatt a meteorológiai szolgálat az alábbi megyékre adott ki figyelmeztető előrejelzést:

Fotó: met.hu

Keményednek a hajnalok

Szerdán kisebb havazás főként a déli megyékben még előfordulhat – olvastuk az Időképen. Az északias szél sokfelé lesz élénk, nyugaton és északkeleten erős, viharos széllökések lehetnek, hófúvást is okozhatnak. A hajnal fagyos marad, délutánra viszont már szinte mindenhol fagypont fölé, 1-6 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön megérkezik a napos idő, délkeleten maradhat csak felhősebb az ég, de csapadék már itt sem valószínű. Az északias szél még élénk marad. A hajnali -9, -3 fokról délutánra 1-6 fokra melegszik a levegő.

Pénteken kevesebb, szombaton több napsütésre számíthatunk, lassan enyhül az idő. Pénteken a Dunántúlon még élénk lökések kísérhetik a szelet, 3-8 fokig emelkedik a hőmérséklet. Szombaton kezdetben délkeleten párás lehet a levegő, délután a déliesre forduló szél északon élénk lökésekkel járhat. Napközben 4-9 fokot mérhetünk.

Havazás Borsodban (MTI Fotó: Vajda János)