Kedd délután beköszönt a tavasz

Kedd délután beköszönt a tavasz

Bár a hétvégi havazás, és a hétfői néhány fok nem ezt mutatja, kedden már tavasz lesz.

Nem tévedés, nem átverés, március 20-án 17 óra 15 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ekkor lesz ugyanis a tavaszi nap-éj egyenlőség.

A napéjegyenlőség a szakirodalom szerint március 21-re esik, de a meteorológiai szolgálat megjegyzi, simán lehet az 20-án is. Ráadásul a 21. században már nem is lesz többé március 21-én a tavaszi nap-éj egyenlőség, csak 20-án.

A jelenség alatt egyébként azt a speciális csillagászati eseményt értjük, mikor is a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján.

A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges. Ilyenkor az egész Földön nap-éj egyenlőség van.

Fotó: Wikipedia

A nappal és az éjszaka hossza a definícióból adódóan ekkor sem azonos. Az egyenlítőn a nappal megközelítőleg 12 perccel hosszabb az éjszakánál, és az eltérés az egyenlítőtől távolodva egyre jobban növekszik: a pólusoknál fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka.

Az időjárás azonban nem foglalkozik holmi csillagászati körülményekkel, kedden még bőven lehet hófúvás, a folytatásban pedig igen fagyos hajnalok várhatók.