Villányba érkezhetett meg az év első fecskéje – fotón a vándor

Villányba érkezhetett meg az év első fecskéje – fotón a vándor

Hazafelé tartanak a fecskék, hamarosan egyre többfelé hallhatod csivitelésüket. Villányba már megérkezett az első vándor, le is fotózták gyorsan.

A jövevényt március 27-én kapták lencsevégre egy dél-baranyai eresz alatt, fotója fel is került a Facebookra – írta meg a Sokszínű Vidék. A fényképhez érkezett komment szerint 2017-ben már március 19-én jelen voltak a madarak Villányban. Idén ezek szerint egy kicsit késtek:

Megérkezett..Tudom.. Egy fecske nem csinál nyarat… De hátha..?

Közzétette: Nádasi Zsófia – 2018. március 26., hétfő

A hazai fecskeállomány sajnos igen rossz állapotban van. A Magyar Madártani Egyesület szerint az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. Történik ez akkor, amikor a fecskék szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ– és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.

Az egyesület honlapján közzétettek szerint a melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv változatos nyavalyáit terjesztő szúnyogok a kontinensen észak, így hazánk felé terjeszkednek, illetve a világkereskedelem révén behurcolt egyedek nem pusztulnak el.

A Nyugat-nílusi láz és a szarvasmarhákat veszélyeztető kéknyelv-betegség már jelen van az országban. Az afrikai eredetű Chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogot már több mint 12 európai országból mutatták ki. Európa mediterrán térségeiben is egyre gyakoribb a Dengue-, más néven csonttöréses láz, és Magyarországon is feltűnt a kutyák szúnyogcsípéssel terjedő, halálos szívférgessége.