Mark Zuckerberg (Fotó: Facebook)

Óriási kamu terjed a Facebookon – be ne kommenteld ezt a három betűt

Mark Zuckerbergre, egy újításra és az adatbiztonságra hivatkozva száguld a Facebookon egy átverés, miszerint elég három betűt bekommentelned, és egyből megtudod, hogy biztonságban van-e a fiókod, vagy sem.

A poszt, mely még március végén tűnt fel először, több nyelven és több verzióban is megjelent, azt állítja, hogy

Mark Zuckerberg Facebook-vezér személyesen kitalált egy olyan újítást, hogy ha beírod kommentben azt, hogy BFF, és a szócska zöld színre vált, akkor biztonságos a fiókod, ellenkező esetben lehet, hogy feltörték.

Itt egy példa a posztra:

https://www.facebook.com/shareideasofficial/posts/1797964627180073

És, ahogy ilyenkor lenni szokott, a posztok alá el is kezdtek kommentelni lelkesen az emberek tömegei úgy, mintha fizetnének érte. Rengeteg helyen zöld a BFF, de több helyen látni simán fekete színnel.

A kommentelők között magyarokat is látni lehet, náluk most kezdett el terjedni a poszt:

Forrás: Facebook

Mivel az elmúlt időszak a Facebookkal kapcsolatos adatkezelési aggályoktól, visszaélésektől volt hangos, Mark Zuckerberget pedig éppen most grillezték szénné a szenátorok egy kétnapos maratoni ülésen, az ember azt hihetné, hogy aktuális egy ilyen biztonsági újítás, ráadásul miért ne jöhetne éppen ilyen formában.

Mindettől függetlenül ez egy ordenáré hoax. Az angol Express cikke megjegyzi, a BFF csupán a Best Friends Forever, azaz az Örökké Barátok kifejezésből alkotott mozaikszó (mellesleg kutatók szerint 1996 óta van jelen a netes szlengben).

Ha kivillan zölden a BFF, az azért van, mert a Facebook a közelmúltban bevezetett egy olyan újítást, hogy bizonyos kifejezések (Congratulation – Gratulálok!, Best Wishes – Minden jót!) különféle színnel tűnnek fel, vagy éppen egy animációt indítanak el. A BFF-et, azaz az örök barátság hárombetűs megjelenítését idén januárban csapták hozzá a listához, azóta zöldül.

Ez a véleménye az internetes hoaxok, legendák, mítoszok felgöngyölítőjének, a Snopesnak, valamint a józan paraszti észnek is.

Mark Zuckerberg (Fotó: Facebook)