Fotó: worldphoto.org/Gárdi Balázs

A magyar Gárdi Balázs készítette idén a világ legjobb sportfotóit – mutatjuk őket

Gárdi Balázsnak ítélték oda az első díjat a Sony World Photograph Awards fotópályázat sportfotó-kategóriájában, képei a világ egyik legbrutálisabb sportjáról, a buzkashiról készültek.

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg idén a World Photography Organisation a Sony fotópályázatát, a Sony World Photography Awards-ot, melyre rekordmennyiségű pályamunka érkezett. A HVG cikke szerint több mint 200 országból mintegy 320 ezer fotós adta le a nevezését.

A pályázatra a magyar Gárdi Balázs is nevezett, és sportfotó-sorozat kategóriában el is hozta az első helyet.

Balázs a világ egyik legbrutálisabb sportját, a buzkashit fotózta Afganisztánban, ahol ez nemzeti sport. A buzkashi lényege, hogy a lóháton ülő versenyzők megszerezzék a pályán, de leginkább küzdőtéren található állattetemet, és azt célba juttassák, miközben a többiek megpróbálják tőle elvenni azt.

Balázs képei a fotópályázat hivatalos oldalának a galériájában láthatóak, kattints ide vagy az alábbi képekre értük, alább mutatunk belőle egy kis ízelítőt:

Fotó: worldphoto.org/Gárdi Balázs

Fotó: worldphoto.org/Gárdi Balázs

Fotó: worldphoto.org/Gárdi Balázs

A hajmeresztő játékot így látta Gárdi Balázs:

„Komoly kihívás volt a fotósorozatot elkészíteni: egyrészről ezt hetente legfeljebb csak egyszer vagy kétszer játsszák, és jóformán kiszámíthatatlan – soha nem tudja az ember, mikor áll majd rendelkezésre a kétórás játékban az a két-három perc, amikor fotózni tud”

– idézte a HVG a fotóst, aki a londoni díjátadón megkapja díjként a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeit, képsorozata bekerül a rendezvény évkönyvébe, valamint képeit ki is állítják a Sony World Photography Awards Kiállításán.

Fotó: worldphoto.org/Gárdi Balázs