Kettévágja az országot a mai hidegfront – van, ahol csak 14 fok lesz

Kettévágja az országot a mai hidegfront – van, ahol csak 14 fok lesz

Feltámadó széllel, szórványos csapadékkal fut be csütörtökön a hidegfront, mely az ország egyik felében elég durván szétcsapja az idilli nyár-érzést: 14 fokig is hűlhet a levegő.

Az Időkép szerint a front északnyugat felől érkezik, ezért az ország északnyugati felén már a reggeli óráktól borongós idő várható. Délkeleten viszont még több-kevesebb időre kisüt a nap.

A front átvonulását nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem fogja kísérni, északon, északnyugaton pár milliméter eső várható, a déli és keleti tájakon záporok, helyenként zivatarok alakulhatnak ki. Többfelé feltámad viszont az északira, északnyugatira forduló szél.

Az előrejelzés szerint a Miskolc-Nagykanizsa vonaltól északnyugatra csupán 14 és 19 fok között alakul a csúcshőmérséklet, máshol még 20-26 fokot mutat majd a hőmérő, délkeleten lesz a legmelegebb.

Péntekre odébbáll a front, és változóan felhős-napos száraz idő várható, a szél mérséklődik, majd nyugaton, északnyugaton délire-délkeletire fordul és ismét megélénkül. Hajnalra felfrissül a levegő, főként az északi megyékben csökkenhet 10 fok alá a hőmérséklet, délután pedig 18-24 fokra készülhetünk.

A hosszú hétvége első felében egy déli-délkeleti áramlással melegebb levegő érkezik az ország fölé, a csúcshőmérséklet újra többfelé eléri, illetve kevéssel meg is haladja majd a 25 fokot. A napsütés azonban nem lesz zavartalan, többször megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok is több helyen kialakulhatnak.