Kulka János (fotó: Wikipedia.org)

Visszavonul a színészettől Kulka János

Lapértesülés szerint nem hosszabbít szerződést Kulka János a Katona József Színházzal, mindezek tükrében úgy fest, a 2016-ban stroke-ot kapott Kossuth– és Jászai Mari-díjas színész visszavonul.

Minderről a Bors cikkezett Kulka János anonimitást kérő, több állami díjjal kitüntetett nagynevű művésztársára hivatkozva.

Kulka még 2016 áprilisában kapott stroke-ot, ezután keményen dolgozott annak érdekében, hogy teljesen visszanyerje beszédkészségét, valamint mozgása is olyan legyen, mint amilyen betegsége volt. A mai napig gyógytornász és logopédus segíti. A lap felvetette, hogy Kulka azért búcsúzhat a színpadtól, mert a betegség után, minden küzdelem és erőfeszítés dacára nem tudja azt a teljesítményt hozni, mint előtte.

„János világéletében maximalista volt magával és a környezetével szemben is. A próbákon száztíz százalékon teljesített, a színpad számára szentély, ahova kizárólag összeszedetten, átszellemülten szabad belépni.”

– idézte a Bors a forrását.

„A betegsége pont abban akadályozza, amire törekedett művészileg, nevezetesen, hogy a lehető legtökéletesebb alakítást nyújtsa. Tudom, mi, kollégái tudjuk, hogy János erős, mint egy szikla, és sosem adja fel. A visszavonulása talán annak a következménye, hogy akkor lesz hajlandó megint előbújni az önkéntes száműzetésből, amikor képes lesz a régi – magától elvárt – színvonalat produkálni. Mi ennek drukkolunk. A hazai színját­szásnak szüksége van egy ilyen kvalitású művészre, mint ő.”

– tette hozzá.

a Bors információi szerint Kulkának lesz lehetősége a szereplésre a színpadon kívül is, mozifilmek esetén utószinkronnal eltüntethető a beszédhiba.

Kulka János (fotó: Wikipedia.org)