Gyulányi Eugénia

103 évesen meghalt Gyulányi Eugénia, a legidősebb magyar színésznő

A 104. életévében volt az ország legidősebb színésznője, Gyulányi Eugénia, mikor rövid betegség után, október 10-én elhunyt. A sokak által csak Jenci néniként ismert színésznő 97 évesen még színpadon volt.

Gyulányi Eugénia halálhíréről a Femina számolt be pénteken. Mint írták, Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva 1915. március 15-én született Kolozsvárott. Négy esztendősen már letette voksát a színészi pálya mellett, érettségi után jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahova elsőre fel is vették. 1937-ben végzett, majd egy évig a Nemzeti Színház ösztöndíjasa volt.

Szolnokon és Miskolcon is játszott, a leghosszabb ideig, 1958-tól 1972-ig viszont az Állami Déryné Színház társulatát erősítette. Innen vonult nyugdíjba, de a színpadtól nem búcsúzott teljesen. 2012-ben örökös diplomát kapott. Főbb szerepei a cikk szerint Zilia (Heltai Jenő: A néma levente), Lina (Móricz Zsigmond: Rokonok), Dorina, Elmira, Pernelle asszony (Moliére: Tartuffe) voltak.

A Femina felidézte, a barátai és kollégái által Jenci néninek nevezett színművész 97 évesen még meghívták egy szerepre a Ruttkai Éva Színházba, százévesen a budai Várban, a Dísz téren elszavalta Ábrányi Emil Él a magyar! című versét, 2016-ban pedig a Versünnep Fesztiválon vendégként lépett fel Wass Albert: Floridában történt című novellájának egy részletével. 2017.szeptember 3-án részt vett a Színház– és Filmművészeti Egyetemen hagyományosan az évnyitóval egybekötött díszdiploma-átadó ünnepségén is.

A 103 és fél évesen elhunyt Gyulányi Eugénia élete nagy részét Józsefvárosban töltötte, sokáig a Népszínház utcában lakott.

Gyulányi Eugénia