583 millió (!) profilt törölt a Facebook

583 millió (!) profilt törölt a Facebook

A címben látható szám nem írás, valóban ennyi, azaz 583 000 000 profiltól szabadult meg a Facebook az elmúlt időszakban zajlott hatalmas tisztogatási hullám során.

A HVG szerint a közösségi oldal 2017 utolsó és 2018 első negyedévében esett neki az olyan profiloknak, melyek nem valós személyekhez voltak köthetők.

Ennek során irtották ki a már említett 583 millió profilt, emellett 3,5 millió erőszakos tartalmú, 21 millió meztelenséget és szexualitást ábrázoló, és 2,5 millió győlöletbeszéddel kapcsolatos bejegyzést távolítottak el. A terrorizmust, illetve annak témakörét érintő bejegyzésekből is ment a kukába 1,9 millió poszt.

A Facebook – mely ezelőtt még sohasem közölte, hogy mennyi profilt, posztot semmisített meg – elárulta, zömmel az általuk fejlesztett, de a mindennapok során automatikusan működő rendszer segítette a tisztogatást.

A cikk szerint az algoritmus a spamek és terrorista propagandával kapcsolatos tartalmak közel 100 százalékát megtalálta, más területeken pedig jellemzően 95-99 százalékos eredménnyel teljesített. A gyűléletbeszéd viszont kivételt képez, itt csak az eltávolított posztok 38 százalékát azonosította be, így ott kellett az emberi tényező, azaz algoritmusok helyett valós személyek végezték a törlést.