Jó hír az autósoknak: megszólalt a rendőrség a forgalmi engedélyes őrület kapcsán

Jó hír az autósoknak: megszólalt a rendőrség a forgalmi engedélyes őrület kapcsán

Nem volt olyan szeglete az internetnek, ahol ne jelent volna meg, hogy május 20-a után, egy új szabályozás miatt az autó műszaki vizsgáztatásakor kapott papírt is maguknál kell tartaniuk a kocsiban. A rendőrség szerint viszont csak félreértésről van szó.

Tegnap mi is beszámoltunk arról a Totalcar nyomán, hogy ez év május 20-át követően nem elég a forgalmi, ha megállít a rendőr, az autó vizsgáztatáskor kapott bizonyítványt is fel kell tudni mutatni. Ez csak a 2018. május 20-tól kiállított műszakikra vonatkozik, ha korábban vizsgáztattad a kocsit, akkor nem kell kétségbeesve keresned a dokumentumot.

Miután emberek tízezrei kezdték el szidni a tök felesleges, szívatásszagú módosítást, megszólalt a rendőrség. A hatóság péntek késő délelőtt honlapján az alábbi közleményt tette közzé:

„Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint a 2018. május 20-a után vizsgáztatott gépjárművek esetében a forgalmi engedély mellett a műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni a helyszínen az ellenőrzést végző rendőrnek.

A sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek, mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő. A közúti közlekedési ellenőrzés során annak bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.

Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani.”

Magyarul: ne parázz, nem kell a műszaki vizsgakor lappal a hónod alatt autóznod.