Zara még 2017 elején (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Szurikáta-ügy: a Hősök terén gyűlnének össze a megtorlást követelők

Agyrém fokozatba kapcsolt a népharag az elpusztult kecskeméti szurikáta kapcsán. Egy Facebook-szervezkedés szerint a Hősök terén gyűlnének össze, akik szerint „megtorlást” érdemel a vemhes állatot földhöz csapó fiú.

Felfoghatatlan méretű hullámokat vert az a szomorú eset, amely során elpusztult a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája, Zara. Amint azt mi is megírtuk, a várandós állatot egy ötödikes fiú piszkálta, holott feliratok figyelmeztették, hogy ne tegye. Az állat megharapta a fiú kezét, aki reflexből földhöz csapta. Zarát és leendő kicsinyeit nem lehetett megmenteni.

Nem kellett sok, hogy az internet önjelölt bírái úgy kezdjenek el nyilatkozni a kissrácról, mintha a Boko Haram lenne egy személyben. Voltak, akik szerint ő és szülei is hasonló sorsot érdemelnének, mások szerint meg sem kellett volna születnie.

És az őrület vonatán nincsen fék: megjelent egy esemény a Facebookon, amely egy demonstráció lenne a Hősök terén, és az elpusztult Zarára emlékeznének az összegyűlők. Megjegyzik, az ártatlan szurikátának azért kellett elpusztulnia, mert egy kisfiú nem tartotta be a szabályokat.

„Azóta semmilyen büntetést nem kapott, pedig sokan úgy gondoljuk, a fiú megtorlást érdemel. Vele is ugyanezt kéne tenni, az elemi igazság jegyében”

– áll a posztban, és reméljük, hogy csak trollkodás az egész, és ezeket a sorokat sem az esemény kitalálója, sem a csatlakozók nem gondolják komolyan.

Az eset kapcsán a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány adott ki korábban egy közleményt. Érdemes elolvasni az egészet, de különösen az alábbi mondatokat:

„Magyarországon évente közel 40 000 közlekedési baleset történik, amiből több mint 1000 a halálos kimenetelű. Ezeket mind felnőttek követik el, általában úgy, hogy megszegnek valami szabályt. Egy szabályt, amit előre mondtak nekik: ne menj gyorsan, add meg az elsőbbséget, ne igyál ha vezetsz, stb. Ha ezeknél a cselekményeknél is ugyanúgy reagálnánk, mint most, évente 40000 felnőttnél kellene nyilvános megszégyenítést, ilyen-olyan testrészek eltörését, fejbeverést alkalmazni, hátha megtanulják belőle a jobbkéz szabályt.”

Zara még 2017 elején (MTI Fotó: Ujvári Sándor)