Szokolay Ottó (fotó. Wikipedia)

Meghalt Szokolay Ottó, akinek hangján az NCIS sztárja is beszélt

Életének 81. évében elhunyt Szokolay Ottó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész. Halálhírét keresztfia, Pathó István színművész jelentette be a Facebookon

Szokolay Ottó 1937. november 23-án született Kispesten. 1957 és 1961 között a Színház– és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, majd 1963-ig a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1963-ban behívták tartalékos katonának, utána egy évre a Miskolci Nemzeti Színházba szerződött, majd Várkony Zoltán a Vígszínházba szerződtette. Szokolay Ottó 1965-től a Nemzeti Színház tagja volt – írja az MTI.

Szokolay rámai karakterszerepekben nyújt emlékezetes alakításokat. Színházi szerepei mellett számos játékfilmben játszott, szinkronszínészként is ismert, ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, hangját számos mozi– és tévéfilmhez, sorozathoz adta. Hangján szólalt meg többek között az NCIS-ben ben a dr. Donald Mallardot alakító David McCallum is, de ő szinkronizálta a Harry Potter-filmekben a Jim Broadbent által megformált Horatius Lumpsluckot is.

Szokolay Ottó munkásságát Rajz János-díjjal (1976), Jászai Mari-díjjal (1984), a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1998) kitüntetéssel és érdemes művész (2014) címmel ismerték el.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!