Felhőszakadás Nagykanizsán (Varga György)

Sehol nem menekülsz pénteken az özönvíz elől – mutatjuk, mire készülj

Nem, még nem fogytak ki a felhők, a hét utolsó munkanapján is teljes fordulaton pörög a mérsékelt övi monszun, a 33 fok mellett heves zivatarokra és felhőszakadásokra kell készülni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, reggel főként északkeleten, napközben elszórtan, este délnyugaton várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel.

Több helyen megélénkül a délkeleti szél, zivatarok környezetében pedig erős vagy viharos széllökések is valószínűek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között várható.

A portál veszélyjelző térképe szerint nem lesz olyan négyzetcentiméter hazánkban június 8-án, ahol ne ázhatnál bőrig. A prognózis szerint az összes megyében kell felhőszakadásra és heves zivatarokra számítanod:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Szombaton sem lesz sokkal jobb a helyzet a csapadék tekintetében. A szakemberek szerint a napsütés mellett gyakori és erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Összességében több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, felhőszakadás is lehetséges, mindazonáltal csapadékra a Dunántúlon van a legnagyobb esély. A keleti, északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

A vasárnap már szárazabbnak ígérkezik. Az előrejelzés szerint a sok napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, amelyekből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar a hét utolsó napján. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Felhőszakadás Nagykanizsán (Varga György)