Másodfokúra emelték a riasztást a heves zivatarok miatt

Másodfokúra emelték a riasztást a heves zivatarok miatt

Tegnap még csak elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben az egész országra, a ma reggeli számítások szerint azonban már a fél Dunántúl „besárgult”.

Hét megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésükben azt írták: várhatóan a délutáni, kora esti óráktól egy délnyugatról északkeleti irányba helyeződő zivataros rendszer átvonulására van esély az országban. A zivatarokat néhol felhőszakadás, 90 kilométer/óra feletti széllökés, illetve jégeső (akár 2-3 centiméter feletti jégátmérővel) kísérheti.

Péntekre mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra kiadták a figyelmeztetéseket. Ezek között a várható heves zivatarok miatt hét nyugati, dél-nyugati megyére a másodfokú (narancs) figyelmeztetést is kiadták.

Ezekben a megyékben a heves zivatarokat károkozó szél, nagy méretű jég is kísérheti.

Országos, középtávú előrejelzésük szerint a hétvégén is marad a csapadékos, de meleg időjárás. A napsütés mellett többször várható zápor, zivatar, felhőszakadás, de a maximumok jellemzően továbbra is 30 Celsius-fok körül alakulnak.