Szélviharral, heves viharokkal jön a tizenfokos lehűlés – animált térképek a cikkben

Szélviharral, heves viharokkal jön a tizenfokos lehűlés – animált térképek a cikkben

Továbbra sem ereszti markából hazánkat a viharos idő, kedden heves égzengésre figyeleztetnek a szakemberek, 100 kilométeres szélre is számítani kell. A hőmérséklet is zuhanni kezd, a hét második felében már hiányozni fog a kánikula.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint kedden nagy valószínűséggel heves viharok alakulhatnak ki, leginkább a nap második felében kell rájuk számítani. A prognózis szerint észak, északnyugat felől a felszín közelében egy gyenge hidegfront közelíti meg és éri el térségünket, eleinte északnyugaton várható zivatarok kialakulása, felhőszakadással, jégesővel.

Akár nagyobb méretű, több cm átmérőjű jég és 100 km/h közeli szélrohamok kísérhetik a viharokat. Legnagyobb esély erre északnyugaton és az Alpokalján mutatkozik.

Az Időkép animáción is megmutatta, hogy érkezik meg a ramaty idő – megint:

Forrás: Időkép.hu

A zivatarok nyomán a levegő is felfrissül:

Forrás: Időkép.hu

A portál szerint a zivatarok az ország egyre nagyobb területén kialakulhatnak, napközben még erős lesz a felmelegedés, délen az aszfaltolvasztó 35-36 fok sem kizárt. Feltámad a szél, a Dunától keletre erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Az esti óráktól viszont egyre többfelé északira, északnyugati fordul és viharossá fokozódik a szél.

A szerda is zivatarosnak ígérkezik, heves viharok főként a déli megyékben valószínűek. Északon mérséklődik a nagy meleg, északnyugaton 22-25 fokos maximumok várhatóak, az ország legnagyobb részén ugyanakkor még 30 fokot megközelítő maximumok lesznek.

A lehűlés csütörtökre érik be, akkor már csak 20-26 fokos csúcshőmérsékletre van kilátás. Ja, majd elfelejtettük, meg felhőszakadásra is, főleg délen, délkeleten.