Kezdődik a vakáció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Meghosszabbítanák a tanévet – itt a tervezet

Lapértesülés szerint újra felmerült a tanév meghosszabbításának ötlete, melynek következtében akár két héttel is csökkenhet a nyári vakáció hossza.

A Népszava cikke szerint a rövidítés a következő tanévtől lépne életbe, az általános iskolásokat érintené, és nem tanórákkal, hanem tábori vagy táborszerű foglalkozásokkal hosszabbítanák meg az évet.

A lap szerint az erről szóló döntés is megszületett, a bejelentéssel azonban várni akarnak az illetékesek az idei tanév végéig.

Az ötletről már tavaly szó volt, szükségességét szülői panaszokkal indokolták, miszerint a hosszú nyári szünetben a családok nem tudnak mit kezdeni a gyerekkel.

„Valóban sok szülőnek segíthet egy ilyen iskolai nyári foglalkozás, ám nem gondolom, hogy azt kötelezően mindenkire rá kellene erőltetni”

– ezt Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője mondta a lapnak. Miklós szerint célravezetőbb lenne, ha ezt választható lehetőségként biztosítanák a szülők számára. Rámutatott, ha így hosszabbítanák meg a tanévet, az a tanárok leterheltsége szempontjából is problémás.

„Senki nem fog parancsszóra jó tábort szervezni. Ahhoz elhivatott szervezők kellenek, akik valóban szívvel-lélekkel csinálják, nem pedig azért, mert muszáj”

– fűzte hozzá.

A Népszava Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét is megszólaltatta a témában. Szerinte a szünidőcsökkentés a pedagógusok szabadságolása terén is gondot jelentene, lennének olyanok, akik nem tudják kivenni a szabit.

Kezdődik a vakáció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)