Tbc-s tüdő (fotó: Wikipedia.org)

Tbc-vel különítettek el egy pécsi egyetemistát

Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál – közölte a Pécsi Tudományegetem péntek délután.

Az egyetem közleménye szerint a diákot a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

A gümőkór vagy tuberkulózis, röviden TBC egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg. A betegség megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést is, amelyek fő terjedési útvonalai.

Szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, húgyutak, csontok, ízületek és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A pulmonáris tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek – írja a Wikipedia.

A PTE közleménye szerint a tbc fertőzés az egészséges, normál immunrendszerű embereket csak ritkán tudja megbetegíteni, a biztonság és a megelőzés érdekében a beteg környezetében a szakemberek gondoskodtak az ilyenkor szokásos fertőtlenítésről, és megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák.

Hozzátették, a tbc napjainkban, a fejlett társadalmakban – többek között a védőoltásnak köszönhetően is – igen ritka. Hazánkban évente átlagosan mindössze 5-10 új tuberkulózisban szenvedő beteg jut 100 000 lakosra. A tuberkulózis szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel eredményesen gyógyítható.

Tbc-s tüdő (fotó: Wikipedia.org)