Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

Fél tucat lövedékkel a testében zuhant be egy gólya az udvarba Mezőmihályon – fotók

Mintha csak céltáblának használták volna, annyi légpuskalövedék volt egy sérült gólyában, mely vasárnap pottyant be egy udvarba Mezőnagymihályon. A róla készült röntgenfelvétel még a sokat látott Hortobágyi Madárkórház munkatársait is megviselte.

Néhány napja arról írtunk, hogy sörétes puskával lőttek egy gólyára Hajdúszoboszlónál, szegény párán a Hortobágyi Madárkórház műtőasztalán szabadították meg a lövedékektől.

Most újabb, a fentihez hasonlóan gyalázatos tettről számolt be a madárkórház a Facebook-oldalán. Mint írták, vasárnap egy mezőnagymihályi udvarba esett be egy sérült gólya, akiért a Mályi Madármentő Állomás munkatársai mentek el.

Az előzetes vizsgálatok alapján a bal szárnya sérült, esetleges ficam vagy törés volt tapasztalható. Hogy pontos legyen a diagnózis, hétfőn elhozták a madarat a hortobágyi Madárkórházba, ahol megröntgenezték.

„A felvétel sokkolt minket. A madár teste tele van lövedékkel. 3 db 5,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék, 3 db 4,5 mm-es, szintén szoknyás légpuskalövedék, valamint egy egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú talán légpisztolygolyó, vagy sörét…. Van rá esély, hogy ez utóbbi talán nem lövedék…

Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

A szárnyon található sérülés nem törés, hanem egy további lövedék okozta gyulladásos zúzódás. A golyó már kieshetett, de a nyoma még jól látható.”

– áll a madárkórház posztjában. A szakemberek szerint valószínűleg legalább ketten lőttek a madárra, céltáblának nézve őt.

Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

„Ez szinte felfoghatatlan… Ezt nem tudjuk, mi követheti még?… Mégis mi erre a magyarázat? Hogy akadályozhatjuk meg? Hányszor kell még könyörögni?”

– zárul a poszt.

A fehér gólya hazánkban védett madár, egy példány eszmei értéke 100 ezer forint.

Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány