Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

„Ön elvette két zseniálisan okos ember életét” – 7,5 évet kapott a Szentendrei úti tragédia okozója

Hét és fél év börtönt kapott első fokon az a férfi, aki tavaly márciusban a Szentendrei úton ittasan, 160-nal rohant bele egy autóba, megölve ezzel Janza Richárd junior világbajnok kajakost és barátját, D. Bálintot.

Ítélet született első fokon O. Áron ügyében, aki 2017. márciusában okozott horrorbalesetet a Szentendrei úton. Mint ismert, a férfi hátulról, a megengedett 70 helyett 160-nal rohant bele egy autóba, ami a piros lámpánál várakozott. A kocsiban két fiatal ült, mindketten belehaltak a sérülésekbe. Az egyik srác Janza Richárd junior világbajnok kajakos volt.

A 29 éves budapesti férfi ellen halált okozó ittas járművezetés miatt emeltek vádat még 2017. decemberében, a bíróság pedig 2018. márciusaban kezdte tárgyalni az ügyet – írta a 24.hu.

A tárgyalás június 27-én folytatódott. A cikk szerint a védelem annak az autónak a műszaki állapotába próbált belekötni, melyben Richárdék ültek. Emellett szerették volna, ha a bíróság kiveszi az ittas vezetést az ítéletből, ezt eljárási hibákkal próbálta alátámasztani.

A tárgyaláson felszólalt D. Bálint édesanyja, és a 24.hu szerint az alábbiakat mondta O. Áronnak:

„Ön elvette két zseniálisan okos ember életét. A gyerekünket, akit 21 éves koráig próbáltunk úgy megőrizni, hogy egy csoda volt. Egy hihetetlenül dolgos és munkás gyerek életét vette el. Mégsincs bennem semmi gyűlölet vagy harag. Sőt kívánom, hogy olyan életet éljen, hogy meg tudja önmagának bocsátani. Egy dolgot azonban nem tudok megbocsátani, hogy megpróbálták belehúzni a fiam felelősségét, hogy mentse a bőrét. A fiam öt autót épített fel, és büszkén mutatta, hogy milyen szép lett ez is. Ő már nem tudja megvédeni magát. De itt leszek végig és nem fogom hagyni, hogy ez megtörténjen.”

A szülő mondatai után az ügy vádlottja elsírta magát.

A tárgyaláson jelen volt Janza Richárd párja is. A 24.hu megkérdezte, szerinte milyen büntetést érdemelne az, aki megölte a barátját.

„Szerintem egyértelmű, hogy milyen büntetést érdemel, De nem szeretnék erről beszélni.”

– érkezett a válasz.

A bíróság végül hét és fél év börtöntre ítélte O. Áront halált okozó ittas vezetés miatt első fokon, valamint végleg eltiltották a járművezetéstől. A férfi emellett csak a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható szabadon.

A vádlott enyhítésért, védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett – írta a cikk. A férfival szemben lakhelyelhafmgyási tilalmat rendeltek el, valamint nyomkövetőt kell viselnie.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán