A balesetet szenvedett busz (Fotó: repubblica.it)

Veronai tragédia: megrázó részletek derültek ki a busz állapotáról

Megdöbbentő szabálytalanságokat tárt fel egy vizsgálat, melyek miatt el sem indulhatott volna az a busz, amely tavaly januárban szenvedett tragikus balesetet Veronában, miközben magyar gimisekkel tartott hazafelé.

A tragédiában a Szinyei Merse Pál Gimnázium több tanulója és kísérője is életét veszítette. Olaszországban rögtön elővették a baleset lehetséges felelőseit, Magyarországon viszont valamiért nem indítottak hivatalból eljárást a buszt üzemeltető cég ellen.

A Blikknek most nyilatkozott egy apuka, Krizsány László, aki a tragédiában 15 éves lányát, Flórát veszítette el. A férfi nemrég kapta kézhez az igazságügyi szakértői véleményeket, melyek láttán teljesen ledöbbent.

„Megkaptuk a vegyész műszaki igazságügyi szakvéleményt, ami hátborzongató tényeket tárt fel: semmilyen előírást, szabályozást nem is akartak betartani. Már az autóbusz honosítási vizsgájánál is kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hogy a jármű külföldi utakra is mehessen. Egy szerelő azt vallotta, hogy hosszú ideje folyt az illegális üzemanyagtartályok beépítése”

– monda László a Blikknek.

„Úgy vagy nyolc évvel ezelőtt kezdtem el ennél a cégnél póttartályokat beépíteni… A tartályt én úgy vettem át, hogy az már be volt szerelve a busz csomagterébe, a merevítő oszlopokhoz lett rögzítve spaniferrel”

– idézett az iratból egy vallomást az apa. A cikk szerint a tragédia után a buszos cég vezetője, Czakó Tibor még tagadta, hogy bármiféle pót-üzemanyagtartály lett volna a buszon.

A szakértő szerint a szerelésnél több alkatrész alkalmatlan volt, a töltőnyílást a csomagtérben helyezték el, a póttartályt pedig egyszerűen spaniferrel rögzítették – állítja a férfi az iratokra hivatkozva.

„Egy szülő sem úgy engedi el a gyerekét iskolai kirándulásra, hogy a busz alá fekve nézegeti, rendben van-e minden. Felszállni sem engedtük volna őket, ha tudjuk, hogy „ketyegő bombán” ülnek! Az már biztos, hogy a busz sofőrje és a fuvarozó cég vezetője mindenről tudott”

– véli László. Hozzátette, ha az ügyészség vagy más hatóság a nyomozati anyag alapján nem tesz feljelentést a cég ellen, akkor azt a szülők teszik meg.

A balesetet szenvedett busz (Fotó: repubblica.it)