Viharfelhők Debrecennél 2018. július 9-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Felhőszakadásokkal ront ránk egy hidegfront, özönvízre készülj – térkép

Egy érkező hidegfront gyalulja ketté a hetet, szerdán sokfelé kell esőre, zivatarra, felhőszakadásra számítani. Számos megyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a csapadék és a viharok miatt, plusz viharos széllökésekre is számítanod kell.

A legfrissebb figyelmeztető előrejelzés szerint kedd késő estig szórványosan várható zivatar néhol lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (15-25 mm, egy-egy helyen akár > 25 mm) csapadék, kisebb méretű jég és szélerősödés (50-75 km/h) kíséretében.

Kedd késő estétől a szerda délelőttig előreláthatólag az északnyugati, nyugati megyékben ismétlődő záporokból, zivatarból területi átlagban (elsősorban Győr-Moson-Sopron és Vas megyében) jelentős 20-25 mm feletti csapadékra van esély, illetve egy-egy helyen akár lokálisan felhőszakadás (> 30-40 mm) is előfordulhat. Másutt néhol fordulhat elő zivatar intenzív (~ 20 mm) csapadék kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerdán a nap további részében szórványosan várhatóak zivatarok gyakrabban az ország délnyugati-északkeleti tengelyében. Zivatarok környezetében néhol lokálisan jelentős mennyiségű (> 30 mm) csapadék, szélerősödés (50-75 km/h) és jellemzően kisebb méretű jég (< 1 cm alatti átmérővel) előfordulhat.

Egy-egy heves (2 cm körüli vagy kevéssel afeletti jégátmérővel, 80 km/h feletti széllökéssel kísért) zivatar a délutántól éjfélig tartó időszakban nem zárható ki a Dunántúl déli felében, illetve a középső országrész északi részén.

A várható zivatarok és felhőszakadások miatt számos megyére adtak ki figyelmeztetést:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A prognózis szerint csütörtök reggelre a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, és napközben már gomolyfelhős, napos idő várható, csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati, nyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Viharfelhők Debrecennél 2018. július 9-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)