Fotó: facebook.com

Jótékony célra ajánlotta fel pénzjutalmát a horvát válogatott, aztán mégsem (frissítve)

A világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmukat hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlották fel – írtuk kora délután az MTI közlése nyomán. Azóta kiderült, a hír kacsa volt, frissítés a cikk végén.

A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb által a nemzeti együttes Facebook-oldalán közzétett nyilvános levélben felhívták a figyelmet az ország nehéz helyzetére, s reményüket fejezték ki, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni.

This is what our country is about… PROUD ??❤️?

Közzétette: Croatia National Football Team – 2018. július 16., hétfő

„Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt”

– írták a hazai helyzetről a horvát válogatott tagjai. Hozzátették, az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől.

„Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai.

„Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra.

Hatalmas összeg

A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (átszámítva 7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. Ebből a FIFA-pénzből kap a szövetség, de a szokásjog szerint 40 százalék a játékosoknál marad, végül körülbelül 3 milliárd forintnak megfelelő összeg lesz az, ami a példaértékű felajánlás nyomán hátrányos helyzetű gyerekekhez kerülhet.

Ante Rebic a szülőfalujának teljes hitelállományát vállalta át, erről itt írtunk. A franciák sztárja, Kylian Mbappe pedig szintén beteg gyerekeknek segít a vébén összefocizott pénzével.

Frissítés: álhír volt a felajánlás

Sajnos kacsa volt, és az MTI téves híradása nyomán mi is elhittük, hogy a vébé ezüstérmes horvát válogatott az összes pénzjutalmát jótékonyságra ajánlotta fel.

A világbajnokság utáni emelkedett hangulatban, ahol előbb Ante Rebic nagylelkű gesztusától, majd pedig Kylian Mbappé jótékonykodásától volt hangos a sajtó, teljesen valószerű volt, hogy arról érkezett hír: a horvátok egy nyilvános levélben jelentették ki, hogy az összes jutalompénzüket nehéz sorsú gyerekeknek ajánlják fel.

Mostanra viszont kiderült, hogy a Zlatko Dalic szövetségi kapitánynak és a játékosoknak tulajdonított, a Facebookon publikált levél hamisítvány. Az írás valódi szerzője egy Igor Premuzic nevű újságíró, aki a közvélemény reakciójára volt csupán kíváncsi, ezért végezte ezt a megtévesztő kísérletet.

Fotó: facebook.com