Viharfelhő (fotó: Pixabay)

Szuperül indul a hétvége, aztán vasárnapra elromlik minden – részletek

A legfrissebb előrejelzések szerint folytatódik a kánikulamentes, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás az előttünk álló napokban. A péntek és a szombat szebbnek ígérkezik, vasárnapra viszont ne tervezz sok szabadidős programot, mert megbánod.

Pénteken az Időkép szerint az ország nagy részén napos, nyári idő várható egyedül északkeleten már a reggeli óráktól vendégek lehetnek a záporok. Napközben szintén északkeleten és keleten valószínű csapadék kialakulása, mely sok esetben már zivatarként érheti el az említett tájak településeit. A Dunántúlon a napsütésé lesz a főszerep, de estére a borongós keleti tájakon is csillapodik a légkör. A hajnali 14-19 fokot követően délutánra 25 és 31 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton főként a Duna-Tisza közén párásan, ködösen indulhat a reggel. Míg keleten tisztább lesz az ég, a délelőtt folyamán nyugaton fordulhat elő egy-egy lokális zápor, zivatar. Délután északon, északnyugaton, esetleg a Dunántúl déli részén alakulhatnak további záporok, zivatarok, majd az este közeledtével egyre többfelé számíthatunk csapadékra. A legtöbb napsütés keleten, délkeleten ígérkezik, 28-33 fokig melegszik majd a levegő.

Vasárnap borongós, sokfelé esős idő indítja a napot egy hidegfront miatt, néhol akár az ég is megdörrenhet – olvastuk a prognózisban. A folytatásban is sokfelé eső, zápor, zivatar várható többfelé felhőszakadás is kialakulhat, a nap csak időnként bújhat elő. A szél mérsékelt lesz, de helyenként egy-egy élénkebb lökés sem megy majd ritkaságszámba. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, az Időkép 27 fokos maximumot ír.

A szakemberek szerint hétfőn is folytatódik a csapadékos idő, de már több helyen felszakadozik a felhőzet, északnyugat felől kitisztulhat az ég.

A folytatásban az Időkép hosszú távú előrejelzését nézve fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet, de a forróság elkerül minket, és a csapadékhajlam a hét második felében erősödik majd fel ismét:

Fotó: Időkép

Viharfelhő (fotó: Pixabay)