Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Nem látszik a rettenetes forróság vége – animáción a következő napok

Nem tágít az aszfaltolvasztó forróság a jövő héten: az előrejelzés szerint július utolsó és augusztus első napjaiban is 34-35 fokig melegedhet a levegő. Szerdáig első és másodfokú veszélyelzés érvényes az ország összes megyéjében a kánikula miatt, vasárnap déltől pedig vörös kód is érvényes.

AzIdőkép szerint hétfőn az ország nagy részén napsütéses idő lesz, mindenütt 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sokfelé a 34, a déli tájainkon a 35 fokot is elérheti. A délutáni órákban elszórtan, leginkább az északi, északkeleti tájakon alakulhatnak ki lokális záporok, kisebb zivatarok. Élénk északi, északkeleti szél várható, a magasabban fekvő tájainkon erős, zivatarok térségében viharos széllökések is előfordulhatnak.

Kedden is folytatódik a kánikula, a meleg nyári időt csak helyenként, legnagyobb valószínűséggel a középső és keleti tájakon zavarhatja meg egy-egy zápor, zivatar – vélik a szakemberek. A reggel ködösen indulhat ott, ahol korábban esett, de nem lesz hűvös a nap kezdete: a hajnali órákban is szinte mindenütt 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Napközben ismét 35 fokos csúcsok várhatók, a szél időnként élénk lehet, zivatarok környezetében feltámadhat.

Augusztus elsején, szerdán az Időkép szerint a napos időt többfelé zavarhatják gomolyfelhők, főként a Dunától keletre elszórtan záporokra, zivatarokra is készülni kell. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet a szokásos 30-35 fok körül alakul.

Forróság, ameddig a meteorológusok szeme ellát

A hét második felében sem lesz nagy változás, a Severe Weather látványos animáción mutatja meg, hogy a következő 10 napban hogyan tarolja le a forróság Európát:

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2296035543952867/

Ezt pedig már az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisába írja:

Csütörtökön és pénteken napos idő várható, szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Csütörtökön a szél megélénkül, pénteken megerősödik, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet mindkét nap 19 és 24 fok között valószínű. A nappali maximumok csütörtökön és pénteken is 29-34 fok között alakulnak.

Szombaton napos idő várható, helyenként záporral, zivatarral. A légmozgás megélénkül, néhol meg is erősödik, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-24, a legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok között alakul – írták.

Vasárnap is több órára kisüt a nap. Elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 18-23 fok lehet. Napközben 29-34 fokig melegszik a levegő.

A rekkenő hőség miatt július 29-től vörös kód érvényes. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt az alábbi cikkünben ismertettük.

Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)