A kőkorba lépett egy csapat majom Panamában – videó

A kőkorba lépett egy csapat majom Panamában – videó

Kamerákat helyeztek el kutatók egy csapat csuklyásmajom környékén Panamában, amit pedig a felvételeken láttak, attól egy emberként döbbentek meg.

A megfigyelt majmok az IFL Science cikke szerint egy aprócska szigeten élnek a Coiba Nemzeti Park területén, Panama partjainál. Az állatok, annak érdekében, hogy fel tudjanak törni különféle diókat, kagylókat, elkezdtek kőeszközöket használni.

A felfedezés abból a szempontból is különleges, hogy a nemzeti parkban három szigeten is élnek ilyen majmok, de csak a Jicarón szigetekiek, azok közül is a hímek kezdtek el eszközöket forgatni.

A kutatás szerint az első észlelés eszközhasználatról még 2004-ben volt. Ekkor indult az állatok komolyabb megfigyelése, mely 2017-ig zajlott. Ez alatt az idő alatt mindhárom szigetre kamerákat telepítettek.

A szakemberek szerint a kőeszközök használatát egy-egy okosabb egyed találhatta ki, a többiek pedig utánozni kezdték. Ez a magatartás egyébként nagyban megnöveli a túlélési esélyeiket a szűkösen rendelkezésre álló élelmiszerforrások tekintetében.

A cikk szerint a most megfigyelt csuklyásmajmok az ember után a negyedik főemlősfaj, mely eszközöket használ, Thaiföldön makákók, Nyugat-Afrikában csimpánzok, Dél-Amerikában pedig csuklyásmajmok egy másik csoportja ilyen ügyes még.