MTI Fotó: Varga György

Eltűnhetnek a balatoni szabadstrandok?

Egyre kevesebb az olyan hely a Balatonnál, ahol ingyen lehet csobbanni, az önkormányzatoknak nem éri meg fenntartani őket. A szabadstrandokat most petícióval próbálják megmenteni.

Mikor a nyár elején összeírtuk, hogy hány helyen fürödhetsz ingyen a Balatonban, mindössze 19 települést találtunk. A teljes listát az alábbi cikkünkben találod:

A szabadstrandok egyfajta pénznyelőként működnek, fenntartásuk nem gazdaságos – derült ki a Népszava cikkéből, melyet a HVG szemlézett.

E szerint egy szabadstrand fenntartási költsége évi több tízmillió forint lehet, az önkormányzatok akkor járnak jól, ha fizetős fürdőhelyeket alakítanak ki. És ha mindez nem lenne elég: a Magyar turizmus Zrt. nem támogatja a szabadstrandok fejlesztését, csakis a fizetősökét.

A lap Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere nyomán azt írta: Balaton déli partján fekvő a város éves szinten több tízmilliót költ szabadstrandjára. Balatonmáriafürdőn a központi fizetőstrand mellett hét szabadstrand is van: az előbbiből évi 12-14 millió forint bevétele van a településnek, de még ez sem fedezi a szabadstrandok fenntartását.

A szabadstrandok eltűnésének van egy másik katalizátora is, ez pedig a tó körüli telkek felvásárlása.

Aláírásokkal a megmentésükért

A cikk szerint a Hang oldal nevű civil kezdeményezés petíciót indított a balatoni szabadstrandok megmentéséért. Azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánoságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, hogy a következő 5 évben nem csökken az ingyenes partszakaszok száma. Amennyiben összejön a szükséges 2000 aláírás, a szervezők megkeresik a polgármestereket a témában.

Kíváncsi vagy, hol mennyibe kerül a belépő a Balcsinál? Alábbi cikkünkben mutatjuk az infókat:

MTI Fotó: Varga György