Halott apja tartozását követelik egy 3 éves ceglédi kislánytól

Halott apja tartozását követelik egy 3 éves ceglédi kislánytól

1,3 millió forintot hajtanának be egy ceglédi kislányon, miután örökölte súlyos betegségben elhunyt édesapja közel egy évtizedes tartozását. Az ügyvéd szerint nincs kiút, a család azonban nem tud fizetni.

A férfinak, Gombai Lászlónak először agydaganata lett, majd leukémia és nyirokrák is megtámadta a szervezetét – írta a Blikk. A férfi azután lett beteg, hogy megszületett kislánya, akinek sajnos csak 2017 februárjáig volt apukája.

2017 decemberében egy levelet kapott a gyászoló feleség, Virgínia, melyben egy végrehajtó 600 ezer forintot követelt a halott férjtől. Ez egy 2010-ben be nem fizetett telefonszámla következménye volt, az akkori 30 ezres tétel duzzadt sok százezresre. A feleség elküldte a férfi halotti anyakönyvi kivonatát a végrehajtónak. Ezzel azonban nem szűnt meg a tartozás.

A Ceglédi Járási Bíróság 1,3 millió forintot ítélt meg, amit rá is terheltek az ingatlanra, ami eddigre már a közös gyermekük, Réka nevén volt.

„Sem lelkileg, sem anyagilag nem voltam képes tovább maradni a családi házunkban, így a gyámhivatal engedélyével eladtam azt. A vételárból vettem egy kisebbet, és kifizettem a banki tartozásokat. A bomba akkor robbant, amikor kiderült: az új tulajdonost nem tudják bejegyezni, mivel Laci tartozását, ami már a gyerek neve alatt fut, az ingatlanra terhelték. Az ügyvédem szerint nincs mit tenni, fizetnem kell, csak nem tudom, miből”

– idézte a lap az anyát.

A Blikknek nyilatkozó jogász szerint ha valaki meghal, nem engedik el a tartozását. Ez a hagyatéki teher, amit az örökös visel. Ha az örökös kiskorú, az örökséggel kapcsolatos összes döntést jóvá kell hagynia a gyámhivatalnak is. Tartozás esetén pedig szintén a gyámhivatal dönt, hogy milyen ingatlanra vagy ingóságra terheli a behajtani kívánt összeget.