Hőség Budapesten (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

36 fok is lehet ma még, térképen a figyelmeztetés

A szerda is a kánikula jegyében telik még, négy megye kivételével első– és másodfokú figyelmeztetések élnek a hőség miatt a hét harmadik napján. A forróság még egy-két napig kitart, aztán betoppan a nagy lehűlés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisa szerint a Kárpát-medence továbbra is egy anticiklon peremén helyezkedik el. Az Északi-Kárpátokat gyenge, feloszló hidegfront érinti, de Magyarország felett már nem lesz érdemi hatása, így fronthatásra nem kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt szerdára Budapestre, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést. Baranya, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Fotó: met.hu

Az előrejelzés szerint a sok napsütés mellett a délutáni, esti órákban az északi megyék kivételével néhol helyi zápor, zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20 fok között valószínű, de vízpartokon és Budapesten kissé enyhébb is lehet a reggel. Napközben 31-36 fokig melegszik a levegő.

A csütörtök és a péntek is még hasonlóan melegnek ígérkezik, hétvégére viszont egy markáns hidegfront fut be, komoly lehűlést és esőt ígérve. Minderről itt írtunk részletesen:

Hőség Budapesten (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)