Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Két hullámban ront ránk a hidegfront, térképen a pontos menetrend

Órák vannak csak vissza az idilli nyáridőből, aztán egy durva, két hullámban érkező hidegfront kipaterolja a jó időt, és emlékeztet mindenkit, hogy már az ősz az úr. A legfrissebb térkép szerint már látszik, hogy milyen menetrend szerint kebelezi be az országot a lehűlés.

Az érkező hidegfrontról már többször írtunk, tegnap délután arról cikkeztünk, hogy szombaton a fél országban figyelmeztetés lesz érvényben miatta, pontosabban a viharos szél miatt, mely a lehűlés velejárója lesz.

E téren továbbra sincs változás, az Időkép viszont előállt egy térképpel, melyen a front érkezésének ritmusa látható.

Az időjárásportál szerint péntek éjjel az ország északnyugati csücskébe harap bele a front, majd szombat hajnalra a Pécs-Hatvan vonalig jut, szombat reggelre pedig hazánk délkeleti csücske is az övé lesz:

A prognózis szerint szombaton az érkező front hatására reggel északon, északnyugaton már esőre, záporokra számíthatunk, a Tiszántúlon pedig egy-egy zivatar is kialakulhat. Feltámad az északnyugati szél is, mely napközben a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé viharossá fokozódhat.

A csapadékzóna is egyre keletebbre helyeződik át, délután már az ország legnagyobb részén esős, borongós, szeles időre készülhetünk. Estére azonban a legtöbb helyen eláll az eső, ekkor már csak délen, délkeleten eshet. Északnyugaton elkezd felszakadozni a felhőzet és szél is legyengül. A hőmérsékletet tekintve a legmelegebbet reggel keleten, délkeleten mérhetjük: itt még 20-25 fok várható. Ahova azonban már megérkezett az eső és a szél mindössze 14-18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Vasárnap jórészt derült, hideg reggelre ébredhetünk. A legtöbb helyen 10 fok alatti minimumok várhatóak, de északon, északkeleten akár 2-5 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben csapadékra nem kell készülni, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb zápor. Túlnyomóan napos idő lesz a jellemző. A nyugatira, délnyugatira forduló szél több helyen megélénkülhet, de erős, viharos lökések nem valószínűek. A hőmérséklet délutánra 19-24 fokig emelkedhet – írja az

Fotó: Időkép

.

A portál szerint hétfőn megjön a lehűlés második hulláma, tovább rontva az életérzést. A jövő hét első munkanapjának reggelén sokfelé még élénk délies szél fog fújni, északnyugaton azonban viharos széllel, záporral, helyenként zivatarral érkezik meg a hidegfront. A szakemberek szerint egyre többfelé ered majd el az eső, a szél pedig többfelé viharossá fokozódik. A legerősebb szél a Dunántúl északi felén, valamint a főváros térségében várható, akár 80-95 km/h-s széllökésekre is számítani lehet.

Kora délután északnyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet, egyre inkább az ország keleti felére szorul a csapadéktömb, mely estére hagyhatja el az országot kelet, délkelet felé. Ekkorra ugyan a szél veszít erejéből, de még többfelé erős marad. A hőmérsékelet napközben 15-20 fok között valószínű, de a szeles időben ezt 2-3 fokkal kevesebbnek érezhetjük.

Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd