Szél (fotó: pinterest)

101 kilométeres széllel rohanta le az országot a hidegfront – térkép

Hétfőre virradóra újabb hidegfront érte el hazánkat, melyet viharos szél és eső kísért. Reggel rengeteg járásban élt riasztás a szélvihar miatt, nem alaptalanul, a Bakonyban például 101 kilométer per órás lökéseket mértek. A hőtérképre is rossz ránézni, volt, ahol kora délelőtt mindössze 6 fokot mutatott a hőmérő.

A megrázó változásra már tegnap is figyelmeztettünk, a reggel pedig sajnos minket és a meteorológusokat igazolt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora reggeli figyelmeztető előrejelzése szerint kora délelőttig az északnyugati, északi országrész mellett másutt is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb széllökések általában 60-70 km/h körül alakulnak majd, de főként a magasabban fekvő területeken 80-90 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak.

Később az északkeleti megyékben gyorsan mérséklődik a légmozgás, míg máshol csak a nap második felétől csillapodik érzékelhetően a szél. Erősebb lökések legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában lehetnek. A délkelet felé mozgó csapadékzónában kora délelőttig egy-egy helyen még megdörrenhet az ég.

A szél miatt számos megyére figyelmeztető előrejelzést adtak ki, emellett sok járásban riasztás is érvényben van:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Az Időkép széltérképe szerint a legmeredekebb széllökést a Bakonyban mérték, 101 kilométer per órás szélsebességet mért az automata. Sopron is huzatos volt, ott 96 kilométer per órás lökéseket detektáltak.

A hőtérkép látványától egyszerűen fázunk. Az ország zömében fél kilenc körül 10-14 fok között volt a hőmérséklet, de Veszprém közelében 6 fokot mutatott a hőmérő:

Fotó: Időkép

Kedden elvileg fellélegezhetsz, addigra átsöpör felettünk ez a barátságtalan idő. A prognózis szerint gomolyfelhős, napos idő valószínű a hét második napján, néhol kisebb zápor is kialakulhat. Az északnyugati, északi szelet többfelé kísérik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

Szél (fotó: pinterest)