A dörgicsei nyaraló, a 2018-as Év háza (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Álomszép dörgicsei nyaraló lett az Év háza – fotók

Október elsején, az építészet világnapján hirdettek győztest a 2018-as Év háza megmérettetésben, az első díj egy Dörgicsére tervezett nyaralóépületért járt. Mutatunk pár fotót a győztes épületről, te pedig gondolatban már pakolod is a bőröndöket.

Az Év háza versenyen családi ház és lakóépület, valamint középület kategóriában is osztottak ki díjat – írta az MTI. A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett.

Családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át a félmillió forinttal járó első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért.

Fotó: barna-architects.com

Fotó: barna-architects.com

Az épület a zsűri szerint visszafogott, elegáns szín– és anyaghasználat jellemzi, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

Fotó: barna-architects.com

A dörgicsei nyaraló, a 2018-as Év háza (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Fotó: barna-architects.com

A szintén 500 ezer forinttal járó középület kategóriában átadott templomrekonstrukció azzal érdemelte ki az elismerést, mert “a szerzőpáros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt.

Az Év háza – Templomrekonstrukció nyerte a középület kategória első díját (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel újrafogalmazták a templomot” – méltatta a munkát Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

Az Év háza – Templomrekonstrukció nyerte a középület kategória első díját (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A fődíjasok mellett különdíjat kapott a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezéséért Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor; a budajenői műemlék magtár tervezéséért Csóka Balázs; a pécsi Onkoterápiás Intézet tervezéséért pedig Varga Tamás. Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat kapott egy Budakeszin épült családi ház terveiért Bársony István, Scherer Márton építész a Dudarra tervezett családi házért kapott különdíjat, Varga Tamás pedig a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért vehetett át elismerést.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!