Átverés terjed: a NAV nevében akarják kicsalni a pénzed

Átverés terjed: a NAV nevében akarják kicsalni a pénzed

Ne dőlj be, ha ilyen levelet kapsz! Kamu emaileket küldenek csalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében, abban a reményben, hogy bizalmas ügyféladatokat szerezhessenek meg.

Az adóhatóság hívta fel a figyelmet, hogy olyan email terjed, amiben valakik azt közlik, hogy a címzettnek túlfizetése keletkezett. Ezután egy átverős weboldalra irányítják át a gyanútlan olvasót, azt a látszatot keltve, hogy kitöltésével visszaigényelhetik – a valójában egyáltalán nem létező – többletet. Az oldal a megtévesztésig hasonlít a NAV honlapjára, ráadásul bankszámlákra, bankkártyákra vonatkozó bizalmas adatokat is kér.

A NAV hangsúlyozza: soha nem küld ilyen módon értesítést, és soha nem kér bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. Kizárólag ügyfélkapun, postai úton, illetve folyószámla-kivonaton értesíti az adózókat a túlfizetésekről.

Az adóhatóság azt kéri, aki ilyet tapasztal, haladéktalanul tegyen bejelentést a NAV bármelyik igazgatóságán, ügyfélszolgálatán, és semmiképpen se adja meg adatait a csalóknak, mert az ebből eredő kellemetlenségekért a NAV nem vállal felelősséget.