Huszonkilenc jelölt, és öt döntőbe jutott torta közül választotta ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idei édességet, mely büszkén viselheti a Magyarország Tortája címet.
Amint arról a Sokszínű Vidék beszámolt, a 2007 óta megrendezett versenyre idén 29 tortát delegáltak, melyből öt finalistát választott ki a szakavatott zsűri még márciusban. Ezek a következők voltak:
- Szent Erzsébet – roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttorta (Hisztéria Cukrászda, Budapest)
- Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – joghurtos ribizlibetéttel kombinált torta (Nándori Cukrászda, Budapest)
- Balatoni Habos Mogyoró – feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel készített torta (Horváth Cukrászda, Budapest)
- Fertődi Fekete – barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes torta (Frer Cukrászda, Budapest)
- Ingyom-Bingyom – málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukor-rétegekkel készült torta (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár).
A fentiekből az ítészek a Balatoni Habos Mogyoróst választották az ország tortájának 2017-ben.
A Sütichef szerint a Balatoni Habos Mogyorósról azt kell tudni, hogy
barna rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete glasszázzsal borítva. Csokis keksszel panírozzák a torta alsó részét, díszítésként csokoládé pasztillát tesznek a tortára, és a tetejét is megszórják csokis keksszel.
A zsűri kiválasztotta Magyarország Cukormentes Tortáját is, mely a Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni elnevezésű céklás-gyümölcsös nyalánksága lett.
A díjakat augusztus 10-én adták át a Parlament Vadásztermében. A tortákat 2017. augusztus 19-től kóstolhatod meg először az ország több cukrászdájában, a recepteket pedig az év végén hozzák nyilvánosságra.