Fotó: sutichef.hu

Ínycsiklandó sütiköltemény lett az idei ország tortája

Huszonkilenc jelölt, és öt döntőbe jutott torta közül választotta ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idei édességet, mely büszkén viselheti a Magyarország Tortája címet.

Amint arról a Sokszínű Vidék beszámolt, a 2007 óta megrendezett versenyre idén 29 tortát delegáltak, melyből öt finalistát választott ki a szakavatott zsűri még márciusban. Ezek a következők voltak:

  • Szent Erzsébet – roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttorta (Hisztéria Cukrászda, Budapest)
  • Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – joghurtos ribizlibetéttel kombinált torta (Nándori Cukrászda, Budapest)
  • Balatoni Habos Mogyoró – feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel készített torta (Horváth Cukrászda, Budapest)
  • Fertődi Fekete – barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes torta (Frer Cukrászda, Budapest)
  • Ingyom-Bingyom – málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukor-rétegekkel készült torta (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár).

A fentiekből az ítészek a Balatoni Habos Mogyoróst választották az ország tortájának 2017-ben.

Fotó: sutichef.hu

Fotó: sutichef.hu

A Sütichef szerint a Balatoni Habos Mogyorósról azt kell tudni, hogy

barna rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete glasszázzsal borítva. Csokis keksszel panírozzák a torta alsó részét, díszítésként csokoládé pasztillát tesznek a tortára, és a tetejét is megszórják csokis keksszel.

Fotó: sutichef.hu

A zsűri kiválasztotta Magyarország Cukormentes Tortáját is, mely a Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni elnevezésű céklás-gyümölcsös nyalánksága lett.

A díjakat augusztus 10-én adták át a Parlament Vadásztermében. A tortákat 2017. augusztus 19-től kóstolhatod meg először az ország több cukrászdájában, a recepteket pedig az év végén hozzák nyilvánosságra.

Fotó: sutichef.hu