18 millió forintnyi eurót ad neked ez a svájci falu, ha odaköltözöl

18 millió forintnyi eurót ad neked ez a svájci falu, ha odaköltözöl

Egy felnőtt 6,7, egy négytagú család pedig közel 19 millió forintnyi eurót kap egy apró svájci falutól, ha odaköltözik, ezzel segítve, hogy ne néptelenedjen el a festői szépségű vidéken található település.

Az Euronews cikke szerint a falu a valais-i kommunben fekvő Albinen, jelenleg csupán 240-en élnek itt, a lakosok száma pedig folyamatosan csökken, a helyi iskolát már be kellett zárni. Rengeteg házat már csak nyaralóként használnak, azok az év nagy részében üresen állnak.

A helyiek az elnéptelenedés megállításáért most különös ajánlattal álltak elő. Minden ideköltöző családnak pénzt adnak: felnőttenként 25 ezer svájci frankot – vagyis 6,7 millió forintot – és minden gyereknek 10 ezer frankot, vagyis 2,6 millió forintot. Ez egy négytagú családra vetítve összesen 60 ezer euró, azaz 18,7 millió forint.

Ezért az alábbi követelményeket kell teljesíteni:

  • legyél fiatalabb 45 évesnél
  • vállald, hogy 10 évig itt élsz,
  • venned/építened kell ingatlant, ahol élsz, minimum 200 ezer svájci frankért. Ez azért nem kevés, 53 millió forintot tesz ki a jelenlegi árfolyam mellett.

A cikk szerint a terv mögött a falu egy emberként sorakozott fel, és meg vannak győződve róla, hogy ötletük megvalósítható és finanszírozható is, sőt, igazán jó befeketetés Albinen jövőjének szempontjából. A kérdésben petíciót indítottak, melyet a lakosok majdnem fele írt alá, és november 30-án szavazással döntik el, hogy végre is hajtják-e.