Geminidák

Égre a szemeket: 80 hullócsillagot is láthatsz most egy óra alatt

December 13-ról 14-re virradóan tetőzik az év egyik legismertebb meteorraja, a Geminidák, ha szerencséd van, rengeteg hullócsillagot csíphetsz el.

Az 1862-ben elsőként megfigyelt Geminidák meteorraj szülője az 1983-ban felfedezett Phaethon kisbolygó, ez az aszterodia szállítja évről évre az év utolsó hónapjának látványos csillaghullását.

A National Geographic szerint a raj december 4-től deceber 17-ig aktív, tetőzése, mikor egy óra alatt a legtöbb hullócsillagot figyelheted meg, december 13-ról 14-re virraódan lesz. Ekkor 70-80 hullócsillag is felvillanhat óránként az éjszakai égbolton, radiánsuk, azaz látszólagos kiindulási pontjuk az Ikrek csillagkép lesz.

A cikk szerint a kora esti és a hajnal előtti órákban alacsonyabban lesz a raj radiánsa, így ekkor a hosszú utat bejáró meteorok dominálják majd a látványt, az éjszaka közepén viszont szám szerint több jut majd égboltunkra. Ezen hullócsillagok viszonylag lassúak és igen gyakran fényesek, látványosan színesek, így akár fátyolfelhős, párás égen is megéri figyelni.

Az idei maximumkor a holdfény hajnali 3-ig egyáltalán nem zavar majd, valamint ezt követően is gyenge lesz, mivel vékony sarló kel majd fel.

Geminidák