Nagy változás jön a magyar jogsiszerzésnél

Nagy változás jön a magyar jogsiszerzésnél

Átszabhatja egy rendelet a jogosítvány megszerzésének folyamatát, akik a jövőben vizsgáznak, azok már az új rend szerint küzdhetnének a jogsiért.

A gépjármű vezetői vizsgaigazolás kiadásához nem kell majd a jövőben elsősegélynyújtási ismeret – szúrta ki a Napi.hu egy, a kormány honlapján megjelent rendelet tervezetében.

A lap megjegyzi, a jelenleg hatályos szabály szerint a gépjármű vezetésére jogosító vezetői megszerzésére engedély irányuló, a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti vizsgaigazolás annak adható ki, aki alapfokú iskolai végzettséget és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte.

A szóban forgó tervezet viszont kiveszi az „és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást” szövegrészt, azaz ha így marad, a jövőben nem kell elsősegélynyújtási ismerettel rendelkezniük a vizsgázóknak.

A tervezetnél azonban van egy csavar. A cikk szerint kitér arra, hogy a segélynyújtási igazolást a közlekedési igazgatósági hatóságnak kell bemutatni, méghozzá a vezetői engedély kiállításakor. Szóval ezek szerint a jogsi kiállításához mégis kell majd ilyen papír, csak – ha jól értjük – a vizsgához nem.