7 élelmiszer, amit egészségesnek hiszel, pedig nem az

7 élelmiszer, amit egészségesnek hiszel, pedig nem az

Egyes kaják körül hatalmas a felhajtás, és az a közvélekedés, hogy ha azt eszed, akkor bizony egészségesen étkezel. Mutatunk most hét ételt, ami a közhiedelemmel ellentétben nem annyira jó a szervezetednek.

A Kuffer.hu gyűjtésének élén a zsírszegény salátaöntet áll. Mint írták, ebben semmi egészséges nincs, az összetevőknél láthatod, hogy nagyjából cukros vizet és hozzáadott ízfokozókat fogyasztasz. Ha öntetet szeretnél, készítsd el inkább magad természetes hozzávalókból, hanyagold a boltit.

Szintén tévhit, hogy a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított víz jó neked. Oké, hidratál, de itt is érdemes megnézned az összetevőket, és rögtön látod, hogy átlagon felüli mértékben van bennük cukor, ráadásul a benne lévő vitaminok zöme zsírban oldódó, azaz nem tudja felszívni a szervezeted zsírszegény élelmiszerből és italból. Üdítőként fogyaszd bátran, de ha kimondottan egészséges italként akarod inni, inkább maradj a sima ásványvíznél, vagy facsarj narancsdzsúszt, azzal nem lőhetsz mellé.

A készen kapható saláták sem olyan szuperek, mint ahogy azt elsőre gondolod. Itt is az összetevők böngészése a kulcs. Nézd meg, mennyi egyéb hozzávalókat tartalmaz. Az önteet, az esetlegesen benne lévő sajt, kenyérkockák sok kalóriával és felesleges összetevőkkel tolják meg. Ha szereted a salátát, itt is maradj a házi készítésűnél, pikk-pakk össze lehet rakni, és ha figyelsz, nem kerül bele semmi felesleges.

Negyedikként a teljes tejből készült görög joghurtot emelte ki a cikk. Mint írták, sűrű, krémes textúrája és magas fehérjetartalma miatt sokak kedvence. Ezek az előnyök mind nagyszerűek is, ám csak akkor, ha zsírszegény vagy zsírmentes joghurtot választasz. Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy egy ilyen joghurt fedezi a napi ajánlott telített zsír bevitelének 75 százalékát, azaz könnyen túleheted magad zsírból, úgy, hogy azt hiszed, még teljesen jó az étrended.

A reggeli gabonapehely is felkerült a listára, melyekben rendszerint vitaminok, rostok és antioxidánsok vannak a csomagolás szerint. Igazából viszont mire a gabonákat annyira feldolgozzák, hogy pelyhek legyenek belőlük, gyakorlatilag nem marad bennük tápanyag. Ezért azokat utólag adják hozzájuk, szintetikus formában, ami meg sem közelíti a természetes vitaminok és ásványi anyagok értékét. Ja, és a benne lévő cukorról még nem is beszéltünk!

Felejtsd el a szárított gyümölcsöket is, méghozzá azért, mert csordultig vannak cukorral. Egy szárított mangó 27 gramm cukrot tartalmaz, plusz jó eséllyel tartósítószerrel is megdobták, hogy hosszabban álljon el.

A cukormentes élelmiszerek sem egészségesebbek attól, hogy nem cukrosak. Persze, akik cukorbetegek, azoknak ez az egyetlen opció, de ha te nem vagy az, a cukormentes ételtől nem leszel egészséges. Van bennük egy csomó édesítőszer, melyek közül az egyik leggyakrabban használt az aszpartám, ami vitatottan rákkeltő hatású.