Rendőrségi ügy lehet a homeopátiás gyógyszervásárlásból Magyarországon

Rendőrségi ügy lehet a homeopátiás gyógyszervásárlásból Magyarországon

Egy törvényjavaslat szerint a jövőben a patikusoknak kellene lebeszélniük írásban a betegeket a homeopátiás szerek vásárlásáról. Ennek elmulasztása szabálysértés lenne, amit a rendőrség vizsgálna ki.

A HVG szerint pénteken nyújtották be az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ebben több törvényt is módosítaná a kormány, hogy visszaszorítsa a homeopátiás készítmények forgalmazását.

A homeopátiás szerek ellen már egy ideje folyik a tudományos harc, konkrétan bebizonyosodott róluk, hogy nem hatékonyak, de legalább kártékonyak lehetnek. Mivel a klinikai teszteken át nem esett, bizonytalan hatású szerek nem tilthatók be (az EU-s gyógyszerkönyvben szerepelnek a homeopátiás szerek), így annak ellenére lehet vásárolni azokat, hogy kábé nincs értelmük.

A módosítás szerint ha valaki homeopátiás készítményt akar venni a gyógyszertárban, a patikunak írásban kell erről lebeszélnie, helyette pedig a hagyományos, bevizsgált gyógyszer mellett kell kardoskodnia. Ha a beteg mégis ragaszkodik a gyógyszerhez, el kell adni.

Ha viszont a patikus nem tájékoztatja írásban a betegeket arról, hogy miért rossz a homeopátiás szer, szabálysértést követ el, amit a rendőrség vizsgálna.